lunes, 9 de febrero de 2009

SANT VALENTÍ PER XAVIER PASCUAL I SOLER


15 DE FEBRER: SANT VALENTÍ (...per als que creguen en l'amor)

Dissabte 15 de febrer, es celebra la festivitat de Sant Valentí, patró dels enamorats. Per a aquells que cregueu en l'amor, he seleccionat algunes cites que fan referència a este sentiment que somou els cors i que tan difícil de descriure és alhora. Lluny d'entrar a valorar el sentit "comercial" que se li ha donat a esta festa, sí que m'agradaria explicar breument el vertader sentit i origen d'esta festa, perquè és reialment bonic. Està clar que els que estiguen enamorats no necessiten d'un dia en especial per demostrar-li a la persona que estimen, que la volen, però no està de més, en un dia així, tindre un xicotet detall amb eixa persona que fa que de quan en quant "sentes cuquets a l'estòmac"....
Però, quí era Sant Valentí?
A la Roma del segle III, es prohibia el matrimoni entre els soldats ja que es creia que els homes fadrins rendien més al camp de batalla que els homes casats perquè no estaven emocionalment lligats a les seues famílies. En estes circunstàncias va sorgir la figura de Valentín, un sacerdot cristià que va decidir davant esta injustícia, casar les parelles baix el ritual cristià (amagats als ulls dels cristians). Per este fet, Valentín va adquirir gran prestigi i va ser cridat pel l'emperador Claudio II, fet que aprofita el sacerdot per propagar la seua fe. Però quan semblava havia convençut l'emperador, els soldats i el propi governador el feren desistir i anar en contra de Valentín, perquè el procesaren. Valentín va fer el miracle de tornar la vista a una de les filles del lloctinent que el va condemnar. Tot i això, el 14 de febrer, el sacerdot Valentin morí martiritzat. Mentre va estar tancat, va donar classes a (Julia) la filla del seu carceler, de la que Valentín va acabar enamorant-se. La vespra de la seua mort, va enviar una nota d'acomiadament a Julia, que signà: "de tu Valentín", origen de les cartes d'amor i poemes que s'envien els enamorats en l'actualitat i de l'expresió de despedida " From Your Valentine".
Selecció de descripcions de l'amor:
"El amor es como Don Quijote, cuando recobra el juicio es que está para morir"
(Jacinto Benavente)
"El amor es la poesía de los sentidos"(Honoré De Balzac)
"El amor furtivo es tan agradable para una mujer como para el varón: el varón no sabe disimularlo, pero ella lo desea más escondidamente"(Publio Ovidio Nasón)
"El amor no tiene cura, pero es la unica medicina para todos los males"(Leonard Cohen)
"El amor, como ciego que es, impide a los amantes ver las divertidas tonterías que cometen"(William Shakespeare)
"La capacidad de reirnos juntos es el amor"(Françoise Sagan)
"Uno está enamorado cuando se da cuenta de que otra persona es única"(Jorge Luis Borges)
Enviat per Xavier Pascual i Soler a 19:48 0 comentaris

No hay comentarios: